Zioła i warzywa z własnego parapetu – od czego zacząć?

7 Cze

Jadalne rośliny, warzywa i zioła z własnego ogródka, balkonu lub parapetu? Sebastian Kulis przekonuje, że tak! A tym, którzy nie wiedzą, jak i od czego zacząć uprawianie „własnego jedzenia”, autor bloga „Roślinne Porady” doradzał będzie już w najbliższą sobotę podczas kolejnego spotkania z cyklu „Wpływowi goście”. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Rośliny to jego praca, ale przede wszystkim pasja. Zaczęło się w dzieciństwie. – Dużo pod tym względem zawdzięczam rodzicom  – mówi Sebastian Kulis. – Jako dziecko pomagałem w ogrodzie, a przy okazji wielu rzeczy się uczyłem. Potem pracowałem między innymi w restauracjach, sporo podróżowałem i gdzieś na każdym kroku te rośliny ze mną były.

Dziś są nie tylko pracą i pasją, ale także sposobem na życie. Sebastian jest autorem popularnego bloga, książki i konta na Instagramie o tej samej nazwie: Roślinne Porady. Propaguje kuchnię opartą na samodzielnie uprawianych roślinach i warzywach w ogródku, na balkonie czy parapecie. Przekonuje tych, którzy chcą zacząć „uprawiać zielone”, że to jak najbardziej możliwe.

Processed with VSCO with a1 preset

Generalnie zioła czy rośliny jadalne da się uprawiać wszędzie i w każdych niemal warunkach. Metraż ogródka, balkonu czy parapetu nie ma znaczenia. Nie znaczy to jednak, że wszystko nam tam urośnie – zastrzega Sebastian Kulis i tym, którzy chcą zacząć jeść osobiście wyhodowane warzywa i rośliny, poleca najpierw się do tego przygotować. – Na początek warto zorientować się, ile mamy słońca w miejscu, w którym chcemy coś uprawiać – tłumaczy. – Od tego zależy, jakie rośliny nam tam urosną. Kwestia metrażu nie jest przeszkodą, ale jest o tyle ważna, że nie ma sensu sadzić pięciometrowej dyni na balkonie, który jest niewiele większy. Zamiast niej lepiej się tam sprawdzą sałaty i inne rośliny liściaste.

Właśnie dlatego, by uniknąć niespodzianek typu 5-metrowa dynia na małym balkonie, przed założeniem własnego ogródka warto trochę dowiedzieć się o roślinach, ich wymaganiach i wielkości, jaką osiągają. – Generalnie poza roślinami korzeniowymi, które zajmują dużo miejsca, a w sklepach są tanie, warto uprawiać wszystko – twierdzi autor bloga „Roślinne Porady”. – Trudno mi doradzić, od czego zacząć, bo ważne są też nasze upodobania kulinarne. Jeśli ktoś nie lubi papryki, nie ma sensu, by ją uprawiał, skoro może wybrać ogórki, groszek, bób czy
zioła.

O tym, od czego zacząć tworzyć swój pierwszy balkonowy ogródek,a także o jadalnych chwastach, które mijamy na spacerze po lesie czy mieście, Sebastian Kulis mówił będzie już w najbliższą sobotę, 8 czerwca, w Galerii Bałtyckiej, podczas kolejnego spotkania z cyklu „Wpływowi goście”. Spotkanie z autorem bloga „Roślinne Porady” odbędzie się na poziomie -1. Trwać będzie od godz. 12.30 do 17.30. Wstęp jest bezpłatny.

Źródło: Informacja prasowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.