Sąsiedzki podwieczorek w IKM

31 Maj

Instytut Kultury Miejskiej zaprasza 3 czerwca o godz. 17.00 na sąsiedzki podwieczorek. W programie koncert „Smaczne granie” Jacka Kuleszy, warsztaty robienia lampionów, stoisko kulinarne, strefa gier i zabaw w języku angielskim i degustacja potraw z Sąsiedzkiej książki kucharskiej. Wstęp: własnoręcznie przygotowana potrawa. 

Instytut Kultury Miejskiej, jeden z organizatorów Gdańskich Dni Sąsiadów, co roku zaprasza do swojej sieni na sąsiedzkie, nieformalne spotkanie przy kawie, herbacie i popisowych potrawach pracowników i pracowniczek IKM.

Dodatkowo, w programie warsztaty marynowania suszonych pomidorów, oliwek, fety czy czosnku z Judytą Warzechą z Kolektywu Samo Dobro, tworzenia lampionów metodą makramową, które poprowadzi Gosia Kulczycka z Pracowni Phenomeno, Five o’clock – strefa gier i zabaw w języku angielskim prowadzona przez Leader School w Gdańsku i koncert Jacka Kuleszy „Smaczne granie”.

PROGRAM:

1. Warsztaty „Przygotuj swój własny słoiczek”.

Będziemy marynować suszone pomidory, oliwki, ser feta i czosnek w oliwie i ziołach – zapowiada prowadząca,  Judyta Warzecha z Kolektywu „Samo Dobro”, który organizuje wegańskie Spóźnione Śniadania w Gdańsku i prowadzi warsztaty zdrowego odżywiania dla dorosłych i dzieci.

2. Warsztaty tworzenia lampionów.

Podczas warsztatów osoby uczestniczące poznają technikę oplatania i mocowania lampionów metodą makramową oraz mocowania przy użyciu drutów. Lampiony mogą być wykorzystywane do ozdobienia balkonu, tarasu, ogrodu, ale także mogą służyć wewnątrz pomieszczeń. Metodę oplatania można wykorzystać do montażu wiszących donic czy koszy. – Do wykonania lampionów użyjemy słoików jako bazy, sznurków, włóczek, elementów tekstylnych oraz wszelkiego rodzaju dodatków, szkiełek, piórek czy koralików. Lampiony mogą być częściowo wypełnione, kamykami, piaskiem żeby stabilizować świeczkę i uniknąć zacieków z wosku. Gotowy lampion można przerobić na klosz lampy elektrycznej. Prosimy o przyniesienie słoików do wykorzystania na lampiony – wyjaśnia Gosia Kulczycka.

3. „Smaczne granie” Jacek Kulesza

Przepis: zaproś Jacka Kuleszę, pozwól śpiewać cicho i odrobinę głośniej, można pozwolić czasem krzyknąć, dodaj szczyptę gitary (może być akustyczna), wymieszaj w niskiej Walizie brzmień, wymiksuj mikrofony, dołóż dwa do trzech kilo watów, rozkręć i rozgrzej do czerwoności, obserwuj przez około półtorej godziny.

Jak spożywać? Z uśmiechem wdychaj atmosferę, smakuj z łapczywie wszystkimi zmysłami, nie dodawaj niczego, bo idealny smak i tak będzie się utrzymywał przez, około dwa do siedmiu tygodni. Smacznego!

Jacek Kulesza: Zawód: artysta-muzyk. Wzrost: średni, wystający. Sylwetka: wyprostowana. Włosy: długie, spięte w kitek, tzw. kok (w przeciwieństwie do zdjęcia). Okulary: widziany w modelu przeciwsłonecznym niebieskim. Uśmiech: szczery, częsty, górnowargowy (diastema). Zarost: broda lub wąsy.

Zespoły, kolaboracje, partnerstwa scenicznie: obecnie pełna samowystarczalność. Widywany w towarzystwie: Manu Chao, Stanisława Soyki, Dezertera i Katy Carr, gitary, tamburyna oraz dwóch walizek dalekobieżnych. Tymon Tymański napisał o nim, że to jedyny muzyk, który zagrał publiczny koncert dla samego siebie. Występował, nagrywał i rezygnował ze współpracy z Homosapiens, Von Zeit i Lachowiczem. Jako projekt Jacek Kulesza Trio dał ponad 300 występów w Polsce i zagranicą.

4. „Five o’clock-”  strefa gier i zabaw w języku angielskim.

Zapraszamy do wspólnej zabawy dzieci i rodziców. Dla maluchów przygotujemy Play&learn zone, gdzie będziemy bawić się w języku angielskim. Starsze dzieci zapraszamy do wspólnej gry w planszówki w rozmiarze XXL. Na dorosłych czekają ekspresowe gry językowe, które będą świetną okazją do przetestowania swojego angielskiego i rozszerzenia słownictwa z zakresu kulinariów. Dla chętnych osób możliwość wzięcia udziału w konkursie i wygrania atrakcyjnych nagród – zapowiadają animatorzy z Leader School Gdańsk.

5. Degustacja potraw z „Sąsiedzkiej książki kucharskiej” 

W 2016 roku po raz pierwszy, Gdańskim Dniom Sąsiadów, towarzyszy wydawnictwo – „Sąsiedzka książka kucharska”. Publikacja liczy 144 strony, zawiera prawie 90 przepisów nadesłanych przez uczestników i uczestniczki Gdańskich Dni Sąsiadów. Wśród przepisów znajdują się m.in. porady jak zrobić sałatę ze świeżego szpinaku z daktylami i migdałami, błyskawiczną zupę z pora, falafele czyli kotleciki z ciecierzycy, makaron Shreka w sosie śmietanowym z chilli i z sercem (wbrew pozorom wegetariański), a także desery – tartaletki migdałowe z czereśniami, ciasto marchewkowe, kefirowe czy z lawendą.

>>DOŁĄCZ DO WYDARZENIA NA FACEBOOKU<<

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.