Francuski koszyczek ze szparagami

3 Kwi

Francuski koszyczek – poezja smaku. Bardzo szybka przystawka, która zaskoczy prostotą wykonania i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 pęczki zielonych szparagów
– parmezan
– 2 ząbki czosnku
– woda
– oliwa z oliwek

Czas przygotowania: 20 minut
Ok. 4 porcji

Przygotowanie:
Obrać szparagi. Wrzucić do gorącej, osolonej wody i gotować przez ok. 5 – 8 minut. NIE MOGĄ BYĆ ZA MIĘKKIE! W tym czasie ciasto francuskie pokroić w paski, ok. 0,5 cm i okleić nimi miseczki od zewnątrz, wcześniej posmarować miseczki olejem. Wstawić do piekarnika na ok. 5-8 minut, by ciasto się zarumieniło.

Odcedzić szparagi, dodać posiekany czosnek oraz parmezan. Delikatnie mieszać.

Upieczone „miseczki” wyjąć z piekarnika i delikatnie ściągnąć z naczyń. Umieścić w nich szparagi, obsypać po łyżce parmezanu i ponownie – na 2 minuty, włożyć do piekarnika.

Smacznego!

One Reply to “Francuski koszyczek ze szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.