Afrodyzjak dla ciała i ducha

15 Sie

Małże od dawien dawna uchodzą za przysmak osób, które lubią delektować się owocami morza. Ten przepis jest szybki, wytworny i bardzo smaczny . Nadaje się  na kolację w większym gronie jak i  na kolację we dwoje,  w scenerii palących się świec i unoszącej się łunie pożądania i lampce wina .

Składniki:

  • 250 g – 300 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek białego wina
  • ok 30-40 małży
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • pół papryki czerwonej, pół papryki żółtej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • 2 pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • parmezan

 W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką oliwy. Wsypujemy makaron i przykrywamy.

Na patelni roztapiamy masło. Cebulę siekamy, wrzucamy na patelnię. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Po chwili wlewamy wino, dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez 2-3 minuty, by zredukować wino. Następnie dodajemy małże i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Kiedy małże delikatnie się otworzą, zdejmujemy z patelni.

Pozostałą zawartość patelni przerzucamy do garnka, dodajemy pomidory i 3/4 ilości pietruszki. Paprykę kroimy w małą kostkę i dusimy na patelni na 1 łyżce oleju przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka z pomidorami i mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Siekamy chili i resztę pietruszki. Makaron zdejmujemy z ognia, przecedzamy i wrzucamy do garnka z sosem.

Wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy makaron z sosem, na wierzchu układamy małże. Posypujemy posiekaną pietruszką, chilli i sporą ilością parmezanu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.