Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Jak przygotować elegancką kolację dla gości – praktyczny poradnik?

15 lipca 2024 Jak przygotować elegancką kolację


Organizacja eleganckiej kolacji dla gości to wyjątkowe wydarzenie, które pozwala nie tylko na wykazanie się umiejętnościami kulinarnymi, ale także na stworzenia niezapomnianej atmosfery i okazji do spędzenia miłych chwil w gronie najbliższych. Niezależnie od okazji odpowiednie przygotowanie i dbałość o detale są kluczowe dla sukcesu wieczoru. Sprawdź Jak przygotować kolację dla gości i o czym nie możesz zapomnieć!

Wybór idealnego menu

Wybór odpowiedniego menu to podstawa sukcesu eleganckiej kolacji. Postaw na wyrafinowane dania, które zachwycą Twoich gości. 

  • Na przystawkę podaj lekkie i aromatyczne krewetki w sosie czosnkowym lub eleganckie tartinki z łososiem i awokado na chrupiących grzankach. Możesz także postawić na delikatną sałatkę lub pieczywo/warzywa z hummusem lub dipem.

  • Dania główne powinny być sycące, ale nie ciężkie. Warto w tym wypadku postawić na klasyczny filet z kurczaka w sosie pieprzowym lub wegetariańskie risotto ze szparagami, które zachwyci bogactwem smaków.

  • Na deser warto wybrać coś wystawnego i prostego w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się więc lekkie i kremowe tiramisu, czy też beza pavlova z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Co podać do picia na eleganckiej kolacji?

Dobór odpowiednich napojów i win podkreśli smak przygotowanych potraw.

Aperitif – przed kolacją warto podać wodę z cytryną, lampkę wytrawnego wina lub prosecco z owocami, aby pobudzić apetyt gości.

Do przystawek – lekkie, białe wino, takie jak Carlo Rossi Golden White, które jest nowo powstałą kompozycją owoców cytrusowych z gruszką, jabłkiem i miodem, doskonale komponuje się z owocami morza i lekkimi przekąskami.

Do dań głównych – czerwone wino, przykładowo marki Carlo Rossi będzie idealne do mięsnych potraw, a białe wino świetnie pasuje do risotto i dań wegetariańskich.

Do deserów – słodkie wina deserowe doskonale podkreślą smak deserów.

Jak serwować dania?

Podawanie potraw w elegancki sposób to sztuka, która dodaje uroku każdej kolacji. Przystawki serwuj na małych talerzykach lub w miseczkach, aby goście mogli je łatwo spożyć. Dania główne podawaj na większych talerzach, dbając o estetyczne ułożenie składników i używaj serwetek do dekoracji oraz serwowania sztućców. Desery prezentuj na eleganckich talerzach deserowych lub w pucharkach, ozdabiając owocami lub listkami mięty, aby dodać im świeżego wyglądu. Nie zapominaj o odpowiednich kieliszkach do danego napoju, warto sprawdzić wcześniej, w jakim szkle serwować klasyczne wino jak Carlo Rossi, w jakim wodę, a w jakim szampana.

Dekoracje – wisienka na torcie

Elegancka kolacja wymaga odpowiedniej oprawy, która wprowadzi gości w wyjątkowy nastrój. Zaczynając od stołu, warto położyć na nim biały obrus, bieżniki w tematycznym kolorze i elegancką zastawę stołową, a ozdobne serwetki i świeże kwiaty w wazonach warto umieścić w centralnej części stołu. Świece ustawione w delikatnych świecznikach w różnych częściach jadalni, wprowadzą ciepło i elegancję, tworząc klimatyczną atmosferę.

Warto także zadbać o muzykę, ale jeżeli kolacja jest dla Twoich najbliższych, wybierz po prostu waszą ulubioną muzykę. Jeśli jednak wieczór zaplanowany jest dla dostojnych, nieznanych ci jeszcze gości, zawsze świetnym wyborem będzie muzyka klasyczna lub jazz.

~Alkohol. Tylko dla pełnoletnich.

Redakcja my3miasto.pl

Hej, witaj na blogu, dzięki któremu zadbasz o zdrowie i kondycję, bez zbędnych wyrzeczeń i zmęczenia! Poznasz tutaj wiele rad dotyczących treningów, sportu i żywienia. Odkryj także ciekawostki turystyczne i miejsce, do których z pewnością będziesz chciał pojechać. Zapraszamy do lektury naszych artykułów!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak spędzać czas wolny z dzieckiem
profesjonalne kosmetyki do gabinetu
idealne damskie spodnie

Jesteś zainteresowany reklamą?