Torcik „Wspomnienie lata”

20 Lis

W czasie jesienno – zimowym zapraszam na przepyszny tort bezowy ” Wspomnienie lata” z kremem mascarpone i owocami. Blaty bezowe są z wierzchu delikatne i chrupiące, a w środku piankowe i lekko ciągliwe. Bezy w połączeniu z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz owoców tworzą rewelacyjny tort bezowy, który doskonale nadaje się na przeróżne przyjęcia. Przepis na bezę jest łatwy i prosty, przełożenie tortu szybkie, a efekt rewelacyjny.

Teraz w sklepach przez cały rok można zakupić pojemniczki ze świeżymi truskawkami, jagodami czy poziomkami, więc o składniki nie będzie trudno.

Składniki:

3 BLATY BEZOWE
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego cukru
2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki białego octu winnego
KREM MASCARPONE
20 dag serka mascarpone
20 dag śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 3 okręgi o średnicy 16 cm (odrysować, np od jakiegoś talerzyka czy miseczki).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce drobnego cukru i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz biały ocet winny i jeszcze przez chwilę ubijać do połączenia się składników.

Masę białkową wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 stopni C i piec przez 1 godzinę. Bezy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc. Ja nazywam to suszeniem.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Serek mascarpone dodawać po łyżce do ubitej śmietanki i wymieszać (można delikatnie i krótko zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach).

Krem mascarpone podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe (pamiętając, który blat ma być na wierzchu). Tort można od razu podawać lub schłodzić go w lodówce przez ok. 2 godziny i dopiero podawać. Wierzch można udekorować świeżymi owocami.
Przechowywać w lodówce.

beza2
Życzę smacznego!

One Reply to “Torcik „Wspomnienie lata””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.