Charytatywna Kolacja Szefów Kuchni

10 Gru

„Kolacja Szefów Kuchni” to pierwsza z zaplanowanego cyklu kolacji, przygotowywana przez wyjątkowych, trójmiejskich Szefów w ramach akcji „Serce do garów”. Celem akcji jest zarażenie smakiem, pasją do gotowania i namawianie do pomagania innym. Kolacja będzie miała charakter charytatywny – część dochodu z kolacji zostanie przekazana Fundacji „Kawałek Nieba” z Rumi.

Pierwsza odsłona akcji miała miejsce rok temu. Skrzyknęliśmy się z trójmiejskimi kucharzami i zrobiliśmy licytację, z której zyski przekazane zostały na leczenie i rehabilitację 4,5-letniej Jagódki. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem – opowiada pełen energii Philippe Abraham, główny organizator akcji „Serce do garów”. – Nie znam kucharzy, którzy gotują bez pasji i serca,  a skoro mają wielkie serca, to postanowiłem namówić ich na kolejną, podobną akcję, tym razem połączoną ze wspólnym gotowaniem. Chcemy pokazać, że Trójmiasto jest na bardzo wysokim kulinarnym poziomie, że możemy tworzyć coś wyjątkowego, a przy tym pomagać ludziom. Razem można zdziałać więcej, nie miałem problemów ze skompletowaniem ekipy do wspólnego gotowania, wszyscy są chętni do pomocy.

Podczas kolacji gościom gotować będzie 12 wyjątkowych Szefów Kuchni z Trójmiasta – Philippe Abraham, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Jan Nawrocki, Paweł Dołżonek, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Łukasz Lewandowski oraz Rafał Wałęsa – znanych z Trójmiejskich restauracji. Wielu z nich praktykowało za granicą, również w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Tego wieczora goście na własne oczy będą mogli podziwiać przygotowywanie 5-daniowego autorskiego menu – przekąski zimnej, przekąski ciepłej, zupy, ryby oraz dania mięsnego.

wersja-czarna1-czerwony-napis

Gośćmi specjalnymi będą mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni, Patissier & Chocolatier, Tomasz Deker oraz pasjonat, artysta, zwycięzca wielu kulinarnych konkursów m.in. L’art de la cuisine Martell, Ernest Jagodziński – w tym roku przez Przewodnik Gault&Millau Polska, wyróżniony szczególnym kulinarnym tytułem „Szef Jutra 2016”.

Czeka nas wyborne jedzenie, przygotowane przez trójmiejskich mistrzów – zapowiada wydarzenie Tomasz Kowalski, prezes Arena Gdańsk Operator, operatora Stadionu Energa Gdańsk. – To będzie wyjątkowa kolacja, w wyjątkowym miejscu, mamy nadzieję, że gościom udzieli się niezwykła atmosfera bursztynowego stadionu, hojnie wesprą działania fundacji, a sam wieczór będą wspominać jeszcze długo.

W czasie kolacji będzie można wspomóc Fundację „Kawałek Nieba” również poprzez udział w licytacji. Dochód zostanie przeznaczony na finansowanie posiłków dla najuboższych dzieci.

Wydarzenie odbędzie się 5 stycznia w Atom Club na Stadionie Energa Gdańsk. Bilet wstępu kosztuje 250 złotych, wejściówki można zakupić w wybranych trójmiejskich restauracjach: Petit Paris, Restauracja Sztuczka, Szafarnia 10, 1611 Restaurant, Restauracja Kubicki, Pałac Ciekocinko Hotel Resort & Wellness, Fedde Bistro, Restauracja Biały Królik. Rezerwacje przyjmowane są również pod adresem mailowym sercedogarow@gmail.com i pod numerem telefonu 503 122 182.

Organizatorem akcji jest inicjatywa Serce do garów, czyli organizacja zrzeszająca trójmiejskich Szefów Kuchni.

Źródło: Informacja prasowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.