Świąteczna cielęcinka

20 Gru

Jeśli jeszcze nie wiecie, co zrobić na świąteczny obiad, to macie jeszcze czas, żeby wyskoczyć do sklepu i zrobić szybkie zakupy. Dziś serwujemy przepis na przepyszną cielęcinkę.

Potrzebujemy:
1,5 kg ładnej cielęciny
główka czosnku
2 szklanki wytrawnego białego wina
2 liście laurowe
2 łyżki oliwy
dwie gałązki świeżego tymianku (można zastąpić łyżeczką suszonego)
dwie gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić łyżeczką suszonego)
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Sposób przyrządzenia :
Mięso solę oraz doprawiam przyprawami, zwijam w roladę i pozostawiam w lodówce na 1h.
Na patelni rozgrzewam oliwę i obsmażam zwiniętą roladę z wszystkich stron, aż zmieni swój kolor.
Mięso przekładam do dużego rondla, zalewam winem i wstawiam do piekarnika.
Czosnek obieram i kroję na grube plasterki, po czym razem z rozmarynem, tymiankiem i liściem laurowym dodaję do mięsa.

Roladę duszę na średnim ogniu przez 40-50 minut, co jakiś czas obracając ją i sprawdzając, czy w naczyniu jest wystarczająca ilość płynu. Jeśli jest go za mało, dolewam trochę wody.

Podaję z białym pieczywem w towarzystwie wina, którego używałam do przygotowania potrawy.
Można też napić się samego wina.

Życzę smacznego!

One Reply to “Świąteczna cielęcinka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.