Pomóż swojemu dziecku poznać „ABC Zdrowego Żywienia”. Bezpłatne zajęcia edukacyjne prowadzone przez specjalistów Akademii Morskiej w Gdyni

21 Maj

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie we współpracy z Wydziałem Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni oraz Carrefour Polska w dniach 17-19 czerwca organizują w Trójmieście bezpłatne wykłady i warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania dla dzieci i młodzieży w wieku 7-14 lat. Zajęcia odbędą się w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „ABC Zdrowego Żywienia”. Zapisy do udziału w programie już ruszyły.

Program „ABC Zdrowego Żywienia” przygotowany przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, finansowany jest ze środków Fundacji Carrefour. Organizacja przeznaczyła na ten cel grant w wysokości 135 874 euro. Dzieci uczestniczące w zajęciach prowadzonych przez ekspertów z Akademii Morskiej w Gdyni, poznają m.in. zasady prawidłowego żywienia, skład produktów spożywczych, nauczą się komponowania pełnowartościowych posiłków i odczytywania etykiet produktów spożywczych.

Już od soboty, opiekunowie zgłaszać mogą udział w zajęciach dzieci w wieku 7-14 lat drogą mailową, wysyłając informację o chęci udziału na adres: a.rybowska@wpit.am.gdynia.pl. Liczy się kolejność zgłoszeń, ponieważ liczba miejsc na zajęciach jest ograniczona. Więcej informacji o naborze znajduje się w zakładce Aktualności na stronie internetowej programu „ABC Zdrowego Żywienia”. Wykłady i warsztaty odbędą się w dniach 17-19 czerwca na Wydziale Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni, przy ul. Morskiej 83.

Ponadto, w ramach prowadzonych działań edukacyjnych, w zajęciach udział wezmą także uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mariusza Zaruskiego z ul. Gojawiczyńskiej w Gdańsku. Podczas interaktywnych zajęć dzieci zgłębiać będą wiedzę z zakresu żywności i żywienia, kulinariów, higieny przygotowywania posiłków, świata zmysłów i dietetyki.

Grupa dzieci i młodzieży z naboru otwartego oraz grupy ze szkoły podstawowej przejdą cykl wykładów i warsztatów podzielonych na pięć bloków tematycznych. Podczas zajęć dzieci będą m.in. wykonywać eksperymenty kulinarne, obserwować pod mikroskopem mikroorganizmy wykorzystywane do produkcji żywności, sprawdzą też, ile kalorii spalają podczas różnych czynności. Przygotowaliśmy dla nich także szereg innych interaktywnych ćwiczeń, dzięki którym poznają zasady prawidłowego odżywiania i nauczą się przygotowywać zdrowe posiłki – mówi dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, ogólnopolski koordynator merytoryczny programu „ABC Zdrowego Żywienia”.

Program „ABC Zdrowego Żywienia” jest częścią kampanii „Z miłości do Zdrowia” w Carrefour Polska, która promuje zdrowy styl życia i prawidłowy sposób odżywiania. Efektem realizacji programu edukacyjnego, w którym udział biorą dzieci i młodzież,a jesienią tego roku wezmą udział również osoby w wieku 65+, będzie podniesienie świadomości żywieniowej, sprzyjającej kształtowaniu właściwych zachowań żywieniowych i wyeliminowanie niewłaściwych nawyków żywieniowych wśród tych dwóch grup populacyjnych, które są najbardziej narażone na występowanie chorób dietozależnych. Ważnym aspektem programu „ABC Zdrowego Żywienia” jest też uczestnictwo w zajęciach osób wywodzących się ze środowisk o trudnej sytuacji materialnej i życiowej.
dieta

W realizację programu „ABC Zdrowego Żywienia” zaangażowani są dyrektorzy i pracownicy hipermarketów Carrefour. Sklepy sieci dostarczają m.in. produkty spożywcze niezbędne do przeprowadzenia zajęć.

Carrefour rozumie jak poważnym i powszechnym problemem jest niewłaściwe odżywianie się wśród dzieci i młodzieży, dlatego jako firma odpowiedzialna społecznie angażuje się w inicjatywy, takie jak program „ABC Zdrowego Żywienia”. Dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Carrefour uda nam się przeprowadzić zajęcia edukacyjne w Trójmieście dla kilkudziesięciu dzieci, a w skali ogólnopolskiej nawet dla kilkuset, ponieważ poza Trójmiastem, program realizowany jest w Lublinie, Olsztynie, Warszawie, Krakowie, Przasnyszu, Poznaniu i we Wrocławiu – mówi Guillaume de Colonges, Prezes Carrefour Polska.

Oprócz organizacji zajęć edukacyjnych dla dzieci i osób starszych, realizatorzy programu publikują na stronie internetowej materiały edukacyjne, dzięki którym każdy zainteresowany może poznać zasady prawidłowej diety.

Źródło: Informacja prasowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.