Zupa z białej fasoli

13 Wrz

No i idzie jesień. Czas deszczów, wiatrów i innych -ów. Na te chłodniejsze dni przygotowałem dla Was super jedzonko. Dziś propozycją jest zupa z białej fasoli. Mam nadzieję, że przypadnie wszystkim do gustu.

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 mała cebula, drobno posiekana,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
3 puszki białej fasoli, wypłukanej i osuszonej,
250 gram wędzonego schabu (chudego),
2 szklanki bulionu z kurczaka,
świeży tymianek,
sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulkę. Mieszaj aż się zeszkli, około 5 min. Dodaj czosnek i trzymaj na ogniu z cebulką jeszcze jedną minutę. Przerzuć cebulkę i czosnek do garnka. Dodaj fasolę, schab, rosół, jedną szklankę wody, tymianek (około 3 gałązek). Wszystko należy gotować około 4-5 godzin, aż fasola będzie miękka. Należy co jakiś czas kontrolować poziom wywaru w garnku. Jeżeli to konieczne, należy dodawać wodę.

Gdy fasola namięknie, usuń gałązki tymianku z zupy. Wyjmij mięso i posiekaj je. Wrzuć mięso z powrotem do garnka. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

PS. Można również dodać ugotowaną marchewkę pokrojoną w plasterki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.