Zupa krem ze szpinaku i cukinii

29 Gru
Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Print this page

Zupa krem ze szpinaku i cukinii jest dość specyficzna. Polecam ją zrobić na kurczaku, bo nie ma to, jak dobra podstawa zupy. Oczywiście wybór jest wasz.

Składniki:
– 4 średnie cukinie,
– 350 g świeżych liści szpinaku,
– 2 większe cebule, 5 ząbków czosnku, 2-3 szklanki rosołu (będzie gęste, lub wodniste),
– pieprz do smaku, szczypta chilli, 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:
Liście szpinaku przepłucz a następnie odsącz. Na patelni (wybierz dużą patelnię) rozgrzej olej, po czym dorzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek a następnie liście szpinaku. Patelnię przykryj i smaż do momentu, gdy szpinak lekko się podsmaży. Zanim to się wydarzy, umyj cukinie, wydrąż miąższ, pokrój w kostkę.

Do dużego garnka przełóż zawartość patelni, dodaj cukinię, a następnie zalej całość rosołem. Gotuj wszystko pod przykryciem przez ok. 30 minut (aż cukinia będzie miękka). Pod koniec gotowania dopraw zupę wedle swojego smaku. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj aż zupa będzie chłodna. Zmiksuj blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

PS. Mięso, na którym się gotowało rosół, warto dodać do zupy. Oczywiście wcześniej obrać je z kości. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.