Warzywna zupa Minestrone

8 Gru
Share on Facebook5Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Print this page

Kolejny raz mnie naszło na coś dla wegetarian, ale nie tylko. Mięsożercy mają tą „przewagę”, że jedzą raczej wszystko. Na jesienno-zimową aurę najlepsza jest dobra, ciepła zupa.

Składniki:

– 2 pomidory, czerwona papryka, kawałek selera, mała pietruszka, średnia cebula, kawałek pora,
– 2 marchewki, mała cukinia, 2 duże ziemniaki, pół główki kapusty, 2 liście laurowe,
– 2 ząbki czosnku, puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu),
– 50 g zielonej fasolki (może być mrożona),
– 1,75 litra bulionu jarzynowego, 2 łyżki listków natki pietruszki,
– oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Najpierw należy oczyścić i umyć warzywa, ale to raczej logiczne. Pokroić je w kostkę i posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Pomidory, paprykę, seler i pietruszkę włożyć na 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika. Z kolei pora, marchew, cukinię, ziemniaki i cebulę na 10 minut. Pokrojoną w kostkę kapustę, czosnek i liście laurowe należy podsmażyć w garnku. Najlepiej, gdyby miał grube dno. Przełożyć je do dużego garnka. Dodać fasolki i pieczone warzywa. Zalać całość bulionem, doprawić solą i pieprzem i gotować przez około 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej podawać ze świeżą pietruszką lub koperkiem.

Można również podawać z kawałkiem chlebka pita lub innym pieczywem. Starty ser też nie będzie wielkim grzechem 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.