Ser pleśniowy i otręby

3 Sty
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Print this page

Przepis jest mega prosty, zero filozofii. Nie jest to jednak do końca super FIT. Uważam jednak, że wszystko jest dla ludzi i czasami można sobie zrobić „dzień dziecka”.

Składniki:
– ser Camembert 1 krążek light 12% tł.,
– 1 jajo,
– zarodki pszenne lub płatki owsiane,
– 2 łyżki otrębów,
– oliwa z oliwek,
– pieprz kolorowy świeżo zmielony.

Przygotowanie:

Ser przetnij wzdłuż, tak, aby powstały dwa równe krążki. Rozbij jajko, a następnie wymieszaj je z pieprzem. Ser zanurz w jajku, a następnie w wysypanych wcześniej ulubionych płatkach. Pozostało smażenie. Rozgrzej oliwę z oliwek, smaż kotlety po 2 min. z każdej strony. Ważne jest, by nie spalić sera w ostatniej fazie. Po obsmażeniu, przykryj pokrywka patelnię, zmniejsz ogień do minimum. Zostaw wszystko jeszcze na 5 min.

Wyśmienicie smakuje z żurawiną lub konfiturami.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.