Pietruszka (nie)pospolita

15 Paź

Pietruszka – wielkie zioło napiętnowane pospolitością. Wydaje się, że pietruszka i laur nie mają ze sobą żadnego wspólnego mianownika, a jednak.

I jednym i drugim wieńczono głowy zwycięzców starożytnych igrzysk istmijskich i … pietruszka przegrała! Laur stał się symbolem wielkości i otoczony został szacunkiem, a pietruszka napiętnowana jest pospolitością. Dodatkowo, jej nazwa tak swojsko brzmi – pietruszka, pietrucha. Nikt już przecież nie pamięta, że słowo to wywodzi się od łacińskiego petra – skała (rosła w stanie dzikim, na skałach wapiennych).
Przekazy starożytne głoszą, że posłaniec śmierci Archemorus wyobrażany był zawsze z gałązką pietruszki w ręku, lecz ludzie o śmierci raczej wolą nie wiedzieć. Może dlatego tak się stało. Wg mnie to jednak laur jest zwyczajny i nie posiada specjalnych wartości użytkowych oprócz aromatu, natomiast pietruszka jest wielka i ma mnóstwo wspaniałych właściwości.
Są również inne zabobony, związane z pietruszką – w starożytnym Rzymie uważana była za świętą roślinę i wierzono, że jej przesadzenie grozi nieszczęściem w życiu. Uważano również , że wypowiedzenie czyjegoś imienia podczas zrywania pietruszki może nawet spowodować jego śmierć! W tradycji ludowej pietruszka była używana także jako lek na bezpłodność, który jakoby miał wzmagać męską potencję. Jednak dzisiaj lekarze radzą ciężarnym kobietom, aby ostrożnie spożywały pietruszkę nie przesadzając z jej ilością, ponieważ nadmiar może wywołać przedwczesny poród.
Od Greków i Rzymian przejęli ją Iberowie, Gallowie, Germanie, Słowianie. Pochodzi ze wschodniej części strefy śródziemnomorskiej, najprawdopodobniej z Sardynii. Do Europy sprowadził ją Karol Wielki. W Polsce, nie ma domu, w którym by jej nie używano.

pietruszka_mini

 

Warto jednak nie tylko posypywać nią rosół i zupę pomidorową ( uwaga! posypujemy nią zupy już na talerzu, ponieważ wrzucona bezpośrednio do garnka gorzknieje i zmienia smak potrawy), ale dodawać do wszelkich sałatek, twarożku, sosów, surówek, a także popijać jako herbatkę.
Przekonajcie się, jak to ziele jest silne – wystarczy sokiem z roztartego w palcach liścia posmarować miejsce ukłute przez owada czy insekta i zobaczyć, jak szybko daje sobie radę z jadem.
Do końca okresu średniowiecza pietruszka traktowana była wyłącznie jako roślina dekoracyjna, ale już za czasów Szymona Syreńskiego (1541–1611), medyka i botanika, profesora Uniwersytetu Jagiellońskiego uznano jej walory smakowe i lecznicze. Profesor uważał, że już sam zapach pietruszki „posila pamięć i mózg”.
Jej walory lecznicze można mnożyć – poprawia trawienie, zwiększa wydalanie moczu, usuwa nadmiar wody z organizmu, czyści krew, regeneruje włosowate naczynia krwionośne, reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach, polecana jest przy arteriosklerozie. Jest bardzo bogata w prowitaminę A, żelazo oraz witaminę C. Rzucie pietruszki jest także dobrym sposobem na zlikwidowanie przykrego zapachu z ust.
Pietruszka jest najczęściej używanym ziołem w polskich domach do ozdabiania wszelakich potraw i sosów.
A na koniec – ciekawostka. Rzymianie używali pietruszki do plecionek i girland zdobiących stoły w przekonaniu, że zniechęca do nadmiernego picia wina. Wydaje się to logiczne, gdyż posilony mózg staje się wystarczająco mądry, by nie dopuścić do zalewania go alkoholem!
Ponoć pietruszka dlatego posiada takie cechy, ponieważ jej zapach to „suma wszystkiego, co zielone”.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.