Codzienna kuchnia wykorzystująca niecodzienne rozwiązania

18 Mar

W ostatni weekend marca (28-29.03) laboratorium w Centrum Nauki EXPERYMENT zmieni się w nowoczesną i kuszącą zapachem kuchnię. W ramach warsztatów z kuchni molekularnej wspólnie z uczestnikami animatorzy przygotują cztery zaskakujące formą i smakiem potrawy, które będzie można odtworzyć w domu. 

Kuchnia molekularna to nowy trend w gastronomii na całym świecie. Jej cechą charakterystyczną jest spektakularna forma prezentowanych dań, która wydaje się niemożliwa do osiągnięcia przez amatorów – ale my udowodnimy, że tak nie jest! – zachęcają organizatorzy.

Wykorzystując wiedzę naukową z podstaw chemii i fizyki można przekształcić doskonale znane nam składniki (np. czekoladę) w wytwornie wyglądający kawior. Pod czujnym okiem profesjonalisty zaprentowane zostaną nowe pomysły i aranżacje znanych potraw. Molekularne menu EXPERYMENTU to:

1. Owocowe misie dla dzieci – czyli żelki z agarem

2. Słodkie kuleczki – czyli kawior molekularny z czekolady

3. Kolorowy makaron z syropów – coś słodkiego dla każdego

4. W zdrowym ciele zdrowy duch – pianka molekularna z melona mrożona ciekłym azotem.

Do udziału w warsztatach zapraszamy Młodych Odkrywców w wieku od 9 lat wraz z opiekunami. Ilość miejsc jest ograniczona. Sprzedaż biletów rozpoczęła się 18 marca na naszej stronie internetowej – informuje Maja Gziut. Cena udziału w warsztatach to 12 zł od osoby.

Polecamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.