Bitki z kukurydzą

15 Wrz

Smakowite bitki z kukurydzą to smaczne i szybkie danie.

– 2 kolby kukurydzy cukrowej
– ok 400g udźca wołowego
– szklanka wody
– 100 g śmietany 18%
– 2 łyżki oliwy
– sól
– pieprz

Czas przygotowania: 25 minut
Dla 2 osób

Przygotowanie:
Kukurydzę obrać, przekroić na pół, włożyć do garnka i gotować w lekko osolonej wodzie przez 20-25 minut.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Do trzeciego garnka wlać wodę, dodać podsmażoną cebulę, postawić na mały ogień.

Wołowinę pokroić w grubsze plastry, kłaść na patelni. Dopiero po odwróceniu na drugą stronę, doprawić solą i pieprzem. Kiedy mięso zbrązowieje, przerzucić do garnka z wodą i cebulą. Przykryć i gotować dalej na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę ciągle mieszając drewnianą łyżką.

Kukurydzę wyjąć z wody, marchewkę odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem. Podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.