Wystartował konkurs stypendialny dla studentów zarządzania UG

9 Lis

Północnoatlantycka Organizacja Producentów Sp. z o.o. we współpracy z Wydziałem Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego i Uniwersytetem w Akureyri School of Business in Science w Islandii podjęły się organizacji konkursu stypendialnego, który ma za zadanie wspierać polskich studentów zamierzających studiować na Uniwersytecie w Akureyri w ramach Programu Stypendialnego Erasmus. Wydarzenie inaugurujące konkurs PISCES (Polish Icelandic Scholarship – Exchange Studies) odbyło się 7 listopada na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.

Cele konkursu:

– wzmocnienie polskiego i islandzkiego sektora rybackiego poprzez zapewnienie wykwalifikowanego i doświadczonego kapitału ludzkiego;
– zwiększenie wymiany wiedzy i dobrych praktyk między sektorami akademickimi i biznesowymi;
– wsparcie finansowe utalentowanych studentów koncentrujących się na zainteresowaniach naukowych związanych z sektorem rybołówstwa, jakością, bezpieczeństwem i przetwarzaniem żywności;
– promocja wymiany studentów między polskimi i islandzkimi uniwersytetami.

Edukację przyszłej kadry sektora rybołówstwa postrzegam jako fundament przyszłości rozwoju krajowej i europejskiej gospodarki morskiej, tzw. sektora blue economy, który od lat jest wzorcowo tworzony w Islandii – mówi Bogusław Szemioth, Konsul Honorowy Republiki Islandii w Warszawie i dodaje, że ideę stojącą za przedsięwzięciem Polish Icelandic SCholarchip – Exchange Studies (PISCES) najlepiej oddaje slogan konkursu: ‘be SMART! 4Blue Education’.

Studenci kierunku Zarządzanie prowadzonego na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego będą mogli się ubiegać o trzy roczne stypendia w wysokości 5000 EUR każde (łączna pula nagród wynosi 15 000 EUR), a warunkiem uczestnictwa w konkursie jest:

– status stypendysty programu ERASMUS+ na Uniwersytecie w Akureyri

– złożenie aplikacji konkursowej wraz z napisaniem pracy na temat ‘Quality management driven by innovations influence of storage and transportation conditions of frozen herring, mackerel and cod on quality and processing’

– prezentacja ww. pracy przed Radą Programową PISCES

Jednym z elementów wsparcia studentek i studentów w przygotowaniu prac konkursowych będzie seria 15 godzin wykładów do wyboru w ramach autorskiego programu ‘Quality Management & Logistics of Food (Fishery) sector in practice’, którego celem jest przygotowanie merytoryczne studentów i przekazanie im praktycznej wiedzy przez liderów branży sektora rybołówstwa w Polsce. Do współpracy zaproszono grono ekspertów z największych firm przetwórczych w Polsce, tj. Espersen Polska, Graal, Lisner, Thai Union, a także firm związanych z gospodarką morską – MSC Polska, Kancelarię Radców Prawnych Misiewicz Mosek i Partnerzy oraz Samherji HF i Coldstore Gdańsk. Wykłady będą odbywać się na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.

 

W wydarzeniu inaugurującym konkurs wzięli udział m.in. przedstawiciele Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Uniwersytetu w Akureyri, Uniwersytetu Gdańskiego, Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni oraz przedstawiciele firm z branży portowej, przetwórstwa oraz logistycznej z Polski i Islandii.

Kalendarz konkursu:

– prace konkursowe należy przesyłać do 30 kwietnia 2019 roku
– wybór najlepszych prac odbędzie się do dnia 31 maja 2019 roku
– przed wyłonieniem najlepszych prac odbędą się ich ustne prezentacje przez kandydatów/kandydatki, a dokładny termin prezentacji zostanie ogłoszony do dnia 15 maja 2019 roku
– wyniki Konkursu zostaną ogłoszone na stronie internetowej organizatora nie później niż 30 czerwca 2019 roku

Wkrótce więcej szczegółów na stronie: pisces.edu.pl.

Fot.: PISCES/Sekcja Promocji UG.

Źródło: Informacja prasowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.