Slow Fest Sopot

25 Cze
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Print this page

Już w ten weekend odbędzie się czwarta edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia SLOW FEST SOPOT z udziałem znakomitych kucharzy z wielu zakątków Polski. To jeden z największych festiwali Slow Food w tej części Europy. Przy jednym stole 200-stu kucharzy, pasjonatów, artystów. Swój kunszt kulinarny zaprezentuje ok. 70 restauracji i kilkunastu wystawców. W programie liczne wykłady, szkolenia, prezentacje z zakresu idei Slow, produkcji, upraw, etyki, wiedzy o odżywianiu i gotowaniu.

Filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem Pomorza i Morza Bałtyckiego. Jest to pierwsze w historii i jedyne tego typu wydarzenie na Pomorzu w ciągu roku.

Przy eleganckim, długim ok 200 metrowym stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się między innymi sławy kulinarne, członkowie Slow Food Polska, szefowie kuchni kilkudziesięciu restauracji z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski, artyści, aktorzy, pasjonaci między innymi Reni Jusis, Tymon Tymański, Przemysław Bluszcz, Robert Makłowicz, Tomek Jakubiak, blogerzy kulinarni, Prezydent miasta Sopot, młodzi zdolni pasjonaci gotowania.

Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.

Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za symboliczne 5 PLN kuponu (karnety do kupienia na Molo w biurze festiwalu 6×5 PLN).

Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe wspaniałych kucharzy. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty. Szykuje się niesamowita dwudniowa uczta dla podniebienia.

Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się:
dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych;
dania z owoców morza;
dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny;
dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie;
dania egzotyczne;
dania wegańskie i wegetariańskie;
zupy;
różnorodne wypieki, słodycze, desery;
soki, napoje, wody;
polskie wina i cydr;
firmowa potrawa kurortu tzw. „Sopocki śledzik”;
wiele unikatowych produktów z regionu.

Przy stole pojawią się również drobni producenci unikatowej żywności.

Organizator i pomysłodawca wydarzenia Wojciech Radtke – lider Slow Food Pomorze, producenci Wysoka Półka oraz Fumenti w porozumieniu z głównym partnerem wydarzenia Urzędem Miasta Sopot kontynuują rozpoczęty wiele lat temu przez Slow Food proces – modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu.

Festiwal został nagrodzony przez MTG jako „Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013”.

Organizator: Slow Food Pomorze – Wojciech Radtke
www.slowfestsopot.com

MOLO W SOPOCIE pomost spacerowy
25-26 czerwca (sobota-niedziela), godz. 11:00 – 18:00
wstęp na podstawie standardowych zasad wejścia na molo
(bilety, za darmo z Kartą Sopocką itd.)

Źródło: Informacja prasowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.