3miejska wyżerka na kółkach

15 Lis

Długo musieliśmy na nie czekać, ale w końcu są – foodtrucki zaczęły podbijać Trójmiasto. Wybór na razie mniejszy niż w USA, bo nie mamy owoców morza, babeczek, gofrów, sznycli czy kuchni koreańskiej, ale i tak knajpy na kółkach są hitem naszego lokalnego street foodu.

Najpopularniejsze spośród trójmiejskich mobilnych barów stanowią te z burgerami: Surf Burger i Carmnik. Plusem tego pierwszego jest na pewno lokalizacja. Surf Burger zazwyczaj stoi przy stacji SKM Przymorze, co czyni go ulubionym foodtruckiem wygłodzonych studentów Uniwersytetu Gdańskiego. Hitem tego baru jest burger karmelowy podawany z norweskim, brązowym serem karmelowym i opcja wege z pieczenią orzechowo-warzywną.

surf-burger
fot. facebook.com/falatejstu

Carmnik na co dzień można znaleźć na parkingu marketu Alma w Sopocie. Tutaj ciekawą pozycją w menu jest burger z fasolką szparagową lub ten z kurkami i puree z pietruszki. Kanapki z tej budki cieszą się dużym powodzeniem w Sopocie, co nie zawsze dobrze się kończy. Czasami składniki kończą się już kilka godzin przed planowanym zamknięciem, a w odróżnieniu od właścicieli Surf Bugera, Carmnik nie dowozi bułek i po prostu zamyka podwoje.

carmnik
fot. facebook.com/CarmnikPL

Sopocka budka ma za to w menu modne frytki belgijki, których brakuje w Surf Burgerze. Jedak zaraz obok ich baru przy stacji SKM-ki stoi foodtruck sprzedający ten przysmak wyrabiany z ziemniaków sprowadzanych prosto z Belgii. Belgijki podają grube, chrupiące frytki z wielkim wyborem sosów, m. in.: alpejskim, joppie, jalapeno, lazurem z sera pleśniowego i oczywiście majonezem z Belgii.

belgijki
fot. facebook.com/Belgijki

Kawałek dalej w stronę UG, na rogu Wita Stwosza i Bażyńskiego, można znaleźć kultowy polski przysmak w nowej odsłonie – zapieksy! Ale nie takie obleśne, śmierdzące i składające się tylko z sera. Wielka Buła proponuje prawdziwe, kipiące od składników, wyglądające jak domowe zapiekanki. Do wyboru mamy mnóstwo składników i można je dobierać według własnego ,,widzimisię”. Są pieczarki, kiełbasa, ogórek kiszony, mozarella, szpinak, a nawet buraki i kiełki. W menu również panini, np. z karkówką czy pieczoną wieprzowiną albo kibiny, czyli litewskie pieczone pierogi w wersji z kapustą i grzybami. Super alternatywa, jeśli ktoś ma dosyć burgerów.

wielka-bula
fot. facebook.com/WielkaBula

Gdynia przez pewien czas mogła pochwalić się popularnymi w Niemczech wurstami, czyli kiełbaskami w różnych postaciach. Wurst Kiosk przy ulicy Świętojańskiej oferował kilka rodzajów kiełbasek i parówek, w zestawie z bułką, frytkami i sosami. Dużym plusem miejsca była dbałość o szczegóły. Kiełbaski są przygotowywane zgodnie z niemiecką tradycją, mają idealnie przypieczoną skórkę i dużą zawartość mięsa. Obecnie, food truck zmienił lokalizację i stoi w Gdańsku na Targu Węglowym.

wurst-kiosk
fot. facebook.com/WurstKioskWagen

Na szczęście, właściciele trójmiejskich foodtrucków nie zapomnieli o tych, którzy na sam dźwięk słowa ,,kiełbasa” dostają drgawek. Wegetarianie powinni wypróbować Muka Bar. Można ich znaleźć przy ulicy Do Studzienki we Wrzeszczu. Do wyboru mamy tu falafele, hummus, panini czy kanapki z tapenadą. Osoby stroniące od mięsa nie muszą jednak omijać barów na kółkach z burgerami czy kanapkami. Zazwyczaj w ich menu można znaleźć chociaż jedną pozycję wege.

muka-bar
fot. facebook.com/MUKABAR

Warto jeszcze wspomnieć o Rollos Crepes – naleśnikarni na kółkach koło Allcon Parku przy ulicy Słowackiego. Bar podaje naleśniki w wersji słonej, słodkiej i ostrej, np. rollosy z łososiem, Nutellą albo serkiem mascarpone. Naleśniki typu francuskiego podawane są w wygodnej formie, zwinięte jak tortilla, więc bez problemu można je wziąć na wynos.

rollos-crepes
fot. facebook.com/rolloscrepes

Mała rada na koniec: jeśli chcecie wybrać się na jedzenie z foodtrucka sprawdźcie przedtem ich profil na Facebooku. Często można tam znaleźć informacje o tym, że akurat zepsuł im się samochód, skończyły składniki, albo wyjątkowo pojechali w inne miejsce i pracują na jakimś festiwalu czy festynie.

Smacznego!

8 Replies to “3miejska wyżerka na kółkach

  1. Pingback: Lato zaczyna się w Gdyni – Cudawianki 2014 (PROGRAM) | my3miasto.pl

  2. Pingback: Smacznie i niedrogo, czyli przegląd gdańskich barów mlecznych | my3miasto.pl

  3. Pingback: Czy to już koniec „psów na ciepło”? | my3miasto.pl

  4. Pingback: A może naleśniki? Sprawdzamy 3miejskie naleśniakrnie | my3miasto.pl

  5. z tym że rollosy są podawane w wygodnej formie się nie zgodzę, miałam przyjemność spróbować i fakt faktem bardzo smaczne, ale forma pozostawiała WIELE do życzenia. Całość nie trzymała się kupy, składniki wysypywały się a sos był tak rzadki, że jego połowa znalazła się na moich spodniach. A szkoda, bo naprawdę był to smaczny naleśnik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.